Hallituksen on laadittava tasa-arvo-ohjelma

Puhe Vihreiden puoluekokouksessa Oulussa 6.6.2015

Kahkonen_Merja

Hyvät vihreät ystävät,

Suomi on maa, jossa naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia.

Näin ainakin, jos uskomme hallitusohjelmaa. Siis sen saman hallituksen ohjelmaa, jota hallitusneuvottelujen aikana arvosteltiin siitä, että hallitusneuvottelijoista suurin osa oli miehiä, hallituksen kuulemista asiantuntijoista suurin osa oli miehiä, ja jonka ministereistä nyt suurin osa on miehiä.

Tekisi mieli kysyä että kuinka ne kehtaa. Mutta kyllähän ne kehtaa.

Toisin kuin hallitus, me Vihreät olemme kyllä panneet merkille sen kritiikin, joita Suomi on saanut kansainvälisesti erityisesti naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Vuosikausiin asialle ei ole tehty mitään, mutta nyt on pakko tarttua toimeen.

Nimittäin Istanbulin sopimus, eli Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumiseksi tehty yleissopimus, tulee Suomessa voimaan elokuussa. Sopimus velvoittaa Suomea toimenpiteisiin, muun muassa osoittamaan riittäävän rahoituksen väkivallan torjumiseksi, perustamaan väkivallan vastaista työtä koordinoivan toimielimen, takaamaan palvelut väkivaltaa kokeneille ja muuttamaan lainsäädäntö sopimuksen sisältöä vastaavaksi.

Tasa-arvon suhteen hallitus on selvästi tehnyt arvovalinnan. Tästä huolimatta hallitus ei voi sanoutua irti Suomen kansainvälisistä velvoitteista. Hallituksen on nyt välittömästi laadittava tasa-arvo-ohjelma, joka osoittaa konkreettiset toimenpiteet näiden velvoitteiden täyttämiseksi.

Meidän Vihreiden tehtävä on nyt painostaa halltusta, yhteen ääneen ja kovaa, niin kauan kunnes uskottava tasa-arvo-ohjelma syntyy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s