Oletko sinä väkivallan vihollinen?

Oletko koskaan miettinyt, mikä on kaikkein vakavin tasa-arvo-ongelma? Minä olen. Kysymykseen ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta. Omasta näkökulmastani olen kuitenkin tullut seuraavaan tulokseen: globaalisti naisiin kohdistuva väkivalta on kaikkein pahin tasa-arvoloukkaus.

Perustelen.

Väkivalta koskettaa käsittämättömän montaa naista päivittäin. Pelkästään Kongossa raiskataan 48 naista joka tunti. Etiopian maaseudulla suurin osa naisista on joutunut aviomiehensä pahoinpitelemäksi. Sao Paulossa Brasiliassa naisen kimppuun hyökätään joka 15. sekunti. Maailmanlaajuisesti noin joka kolmas nainen joutuu elämänsä aikana väkivallan uhriksi. Näiden tilastojen valossa jokainen suomalaisnainenkin, joka ei kohtaa elämänsä aikana väkivaltaa, saa laskea itsensä mukaan harvoihin onnekkaisiin.

Väkivaltaa on tietysti monenlaista. Tyttöjen sukuelinten silpominen ilman puudutusta likaisella partaterällä sijoittuu lievimpien joukkoon, kun sitä verrataan vaikkapa alaikäisten tyttöjen pakkoavioliittoihin – alle 15-vuotiaina naimisiin joutuneiden yleisin kuolinsyy ovat raskauskomplikaatiot. Osassa Aasian maista tytöt, joiden ajatellaan aiheuttaneen häpeää suvulleen, pahoinpidellään sytyttämällä heidät tuleen tai heittämällä heidän päälleen happoa. Eikä tämä vielä mitään: aseellisissa konflikteissa raiskaukset ovat tietoinen sodankäynnin taktiikka.

Summa summarum: väkivalta aiheuttaa enemmän kuolemia ja vammautumisia kuin syöpä, malaria ja liikenneonnettomuudet yhteensä 15-44-vuotiaiden naisten keskuudessa.

Onneksi kaikille väkivallan uhreille ei sentään käy yhtä huonosti. Väkivaltaa kohdanneet naiset ovat kuitenkin usein huonommin koulutettuja, lukutaidottomia ja taloudellisesti riippuvaisempia perheensä miehistä. Naisiin kohdistuvan väkivallan on myös laskettu hidastavan talouskasvua: pelkästään Chilessä perheväkivallan takia menetetään vuosittain 1,2 miljardin euron tulot. Ei siis ole väkivaltaa ilman seurauksia. Väkivallan tekijä ei näitä seuraamuksia kuitenkaan välttämättä koe: yli miljardi ihmistä elää maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos.

Suomessa sentään nykyään myös lievät pahoinpitelyt ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia. Kansainvälisesti Suomi on kuitenkin edelleen kuuluisa siitä, että seksuaalisen väkivallan uhrit jäävät ilman oikeutta. Viimeisimpänä uutisena olemme saaneet kuulla, että sekä Espoossa että Porissa on päätetty lakkauttaa turvakodit, vaikka olemme jo nyt yli 400 turvakotipaikkaa jäljessä Euroopan neuvoston suosituksista.

Kaikesta tästä tulee melko voimaton olo. Onneksi tämä on turhaa, sillä muutos on mahdollinen. Se lähtee liikkeelle asennemuutoksesta: jokaisen on ymmärrettävä, että väkivalta on väärin, ennen kuin se loppuu. YK:n naisjärjestö UNWomen yhdessä Tommi Korpelan kanssa on jo tekemässä tätä muutosta. Tule mukaan!

Lähteet: http://www.unwomen.fi/presshttp://www.unwomen.fi/naisiin-kohdistuva-vakivaltahttp://www.nytkis.org/doc/tiedotteet/SyyskokousJulkilausTurvakodit.doc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s